Menu Sluiten

Veel gestelde vragen over spataderen

Tijdens het spreekuur spataderen worden er veel verschillende vragen gesteld aan de fleboloog. Sommige vragen komen vaker voor dan andere. Dokter Boonen heeft daarom de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Moet ik spataderen altijd laten behandelen?

Gelukkig zijn de meeste spataderen alleen cosmetisch storend en kan de patiënt er zonder problemen mee door blijven lopen. Toch zien we de meeste mensen wel terug om ook de cosmetische adertjes te laten behandelen. Dit wordt niet meer vergoed door de zorgverzekeringen, maar de kosten zijn ook niet al te hoog. Scleroseren van spataderen is voor de meeste mensen betaalbaar geworden, zeker met de tarieven van onze polikliniek. Wanneer de spataderen ernstig zijn moeten ze wel behandeld worden, anders gaat het van kwaad tot erger en kan er zelfs een open been ontstaan. De fleboloog kan u na onderzoek vertellen in welke categorie uw spataderen vallen.

Hoe komt het dat ik spataderen heb?

Het kan iedereen overkomen zonder aanwijsbare redenen. Er zijn wel factoren die de kans op spataderen vergroten. Zo hebben vrouwen vaker last van spataderen dan mannen en bestaat er een erfelijke aanleg. Mensen met staande beroepen lopen ook meer risico. Tenslotte zijn er nog de factoren van leeftijd, zwangerschap en trombose die van invloed zijn op het ontstaan van spataderen.

Kan ik spataderen voorkomen?

Vooral mensen met staande beroepen kunnen met enkele tips het risico verkleinen. Het dragen van elastische (steun)kousen helpt goed en regelmatig van houding veranderen werkt ook preventief. U kunt enkele oefeningen doen om de bloedsomloop te stimuleren en zo het risico te verlagen. Er is echter geen wondermiddel om spataderen te vermijden.

Verhoogt een zwangerschap de kans op spataderen?

Er is inderdaad een verband tussen zwangerschap en spataderen. Door de verandering van de hormoonhuishouding en de druk van de groeiende baarmoeder tijdens de zwangerschap, waardoor de terugstroom van bloed vanuit de benen naar het hart beperkter is, ontstaan spataderen sneller. 

Moet ik vrije dagen opnemen na een spataderbehandeling?

Dat ligt aan de behandeling die u moet ondergaan. Bij de meeste behandelingen kunt u direct erna uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. Alleen bij de operatieve behandelingen, zoals de endolaser behandeling moet er een rustperiode worden aangehouden na de ingreep. U krijgt tijdens de intake precies te horen hoe lang u daarvoor moet uittrekken. Het is over het algemeen een kwestie van enkele dagen.

Bovenstaande antwoorden hebben u wellicht al goed geholpen. Wanneer u nog meer of andere vragen over spataderen heeft, kunt u die altijd op het spreekuur van dokter Boonen stellen.