Menu Sluiten

Drs. Boonen

Fleboloog / cosmetisch arts

Lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening waar nog veel te weinig aandacht voor is. Door een stoornis in de aanmaak van vetweefsel ontstaan er onderhuidse ophopingen van vet (lip) en vocht (oedeem). Als gevolg daarvan worden de benen erg dik in verhouding met de rest van het lichaam. In België noemt men dit ook wel het rijbroek syndroom omdat de benen die vorm krijgen. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen. Voor hen is het vaak een grote frustratie omdat het dikker worden en blijven maar weinig te maken heeft met te veel of ongezond eten, terwijl de omgeving dat al gauw zal denken. Sinds een aantal jaren biedt drs. Boonen mensen met lipoedeem de mogelijkheid om de klachten voor een groot deel weg te nemen door een vibroliposuctie. Deze methode geeft langdurig goede resultaten.

Foto: voor en na lipoedeemliposuctie

De aandoening

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een pijnlijke en chronische ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem). Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. De zo kenmerkende dikke benen blijven ook bij afvallen dik. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). De armen kunnen ook zijn aangedaan. Handen of voeten zijn echter nooit aangedaan bij lipoedeem (in tegenstelling tot lymfoedeem). Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich vaak lymfoedeem (vochtophoping) in een periode van vijftien jaar. Je spreekt dan van een liplymfoedeem wat ook wel lymfolipoedeem wordt genoemd.

Consult

Wanneer u het idee heeft dat u last van lipoedeem heeft, kunt u een consult aanvragen bij drs. Boonen. Met zijn jarenlange ervaring kan hij voor u de juiste diagnose stellen. Als u inderdaad lipoedeem heeft kunt u een afspraak maken voor de liposuctiebehandeling. Drs. Boonen zal u precies vertellen wat u kunt verwachten. Uw algemene gezondheid zal worden besproken en u krijgt een informatiemap mee met alles wat u moet weten over de ingreep. Na het consult heeft u nog even bedenktijd voordat u daadwerkelijk tot een ingreep overgaat.

De lipoedeembehandeling

De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Via een kleine canule worden de vetcellen weggezogen vanuit verschillende posities. De gehele operatie duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van het aantal zones.

Na de ingreep

Na de ingreep kunt u rustig bijkomen in de uitslaapkamer. Wanneer u zich goed genoeg voelt mag u naar huis met uw begeleider. U krijgt eerst nog wel 2 kousen aangemeten die u ongeveer 3 maanden zal moeten dragen. De eerste week na de ingreep kunt u het beste thuis blijven en rustig aandoen.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Behandeling van lipoedeem door middel van liposuctie wordt tot op dit moment niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Resultaat

Verreweg de meeste lipoedeempatiënten die door drs. Boonen zijn geholpen met een vibroliposuctie hebben een positief effect gemerkt na de ingreep. Uiteraard het visuele effect omdat de benen een stuk minder dik zijn, maar men ervaart ook meer vrijheid. Het bewegen gaat een stuk makkelijker. De dijen schuren niet of minder tegen elkaar en men kan bijvoorbeeld weer laarzen aan die voorheen niet meer over de enkels pasten.

Foto: voor en na lipoedeemliposuctie

Dikke Benen Poli en Lipoedeem Zelftest

Zijn je benen in verhouding met de rest van je lichaam veel dikker dan is het mogelijk dat je lipoedeem hebt. Om dit vast te kunnen stellen heeft drs. Boonen de Dikke Benen Poli in het leven geroepen. Tijdens het consult kan hij vaststellen of je aan lipoedeem lijdt. Om te bepalen of het voor jou zin heeft om een consult aan te vragen kun je eerst de lipoedeem zelftest doen.

Video

Video 1: Interview met drs. Boonen over veelgestelde vragen over lipoedeem

Video 2: Liposuctie bij lipoedeem

Bel mij terug

Laat drs. Boonen u terugbellen.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.