Menu Sluiten

Staande beroepen en spataderen

Begin jaren 90 ben ik als arts begonnen met behandeling van spataderen. Ik heb als fleboloog dus al veel zien veranderen op het gebied van de zorg voor spataderen. Zowel de opkomst van nieuwe behandeltechnieken, als alle veranderingen in vergoeding door de zorgverzekering. In al die jaren is er één ding niet veranderd: het aandeel patiënten met spataderen die een staand beroep uitoefenen.

Kappers, bakkers of slagers; ik zie ze allemaal voorbij komen op mijn spreekuur. Het is een risico dat bij de beroepsgroepen hoort maar er is wel veel aan te doen. Je kunt de spataderen niet altijd volledig voorkomen maar het kan wel een stuk verbeteren. Ik heb speciaal voor mensen met een staand beroep een lijstje gemaakt om spataderen te voorkomen:

  1. Bewegen! Na het werk een half uurtje lopen, fietsen of zwemmen is sowieso goed, maar helpt ook zeker om spataderen te voorkomen.

 

  1. Bewegen! Maar dan op de werkvloer tussen de werkzaamheden door. Even een klein stukje heen en weer lopen als je veel stil hebt gestaan.

 

  1. Bewegen! Ook in de pauze even buiten een rondje lopen in plaats van in de kantine te gaan zitten draagt zeker bij. U kunt ook even gaan liggen met de benen iets omhoog.

 

  1. Probeer bewust zoveel mogelijk van houding te veranderen. Probeer af en toe even op een kruk te gaan zitten of ergens op te leunen. Voor sommige beroepen is dat lastig, maar probeer het toch eens uit.

 

  1. Voorkom overgewicht en probeer zonodig af te vallen.

 

  1. Draag therapeutische kousen.Die zijn tegenwoordig ook in hele modieuze uitvoeringen te krijgen. Als u deze tips structureel volgt zal de kans op spataderen verkleinen. Als u er dan toch last van krijgt kunt u een afspraak maken voor behandeling of u kunt gebruik maken van de Venodermal producten om het rusteloze en vermoeide gevoel in de benen te verminderen na een dag hard werken.

foto: Mensen met een staand beroep lopen meer risico op spataderen.